Advokatfirmaet Vingaardshus logo

46 92 92 00

Ansættelsesret
Whistleblowerordninger
Fyring, opsigelse og fritstilling
Godtgørelser

Del artiklen

Historisk godtgørelse på samlet 250.000 kr. for sexchikane og opsigelse

9. maj 2022

Østre Landsret har afsagt dom i en sag om grov seksuel chikane, hvor en kvindelig ansat er blevet chikaneret og voldtaget af en kollega og efterfølgende opsagt af sin arbejdsgiver. 

Der er tale om en virksomhed med cirka 100 ansatte, og chikanen blev udøvet af en mandlig kollega, som sendte grove og truende beskeder med seksuelt indhold, hvilket eskalerede til voldtægt i kvindens private hjem. 

Østre Landsret fandt det bevist, at en del af de seksuelle krænkelser havde fundet sted på arbejdspladsen og i arbejdstiden. Som følge heraf kunne arbejdsgiveren drages til ansvar for disse seksuelle krænkelser ved ikke at have sikret et chikanefrit miljø – også selv om arbejdsgiveren, ifølge retten, ikke havde kendt til forholdene, mens de stod på.

Hertil kommer, at Østre Landsret fandt det bevist, at kvinden blev afskediget dagen efter, at hun havde fortalt, at hun var blevet udsat for seksuel chikane. 

Formelt var opsigelsen begrundet i, at kvinden ikke havde udført sit arbejde tilfredsstillende, men hun fik imidlertid at vide, at hun havde udvist dårlig dømmekraft ved ikke at have sagt fra over for kollegaen. 

Dommen viser, hvor vigtigt det er, at en arbejdsgiver sikrer et chikanefrit arbejdsmiljø og forebygger chikane, som også understreget i trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Det er blandt andet vigtigt, at virksomheder lever op til reglerne og kravene til whistleblowerlovgivningen, hvor det er muligt at indberette sexchikane. Du kan læse mere om kravene til at overholde whistleblowerlovgivningen her>>>

Ansættelsesret
Whistleblowerordninger
Fyring, opsigelse og fritstilling
Godtgørelser

Del artiklen

Specialisterne

Mere viden

Skriv til os

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Eller ønsker du at blive ringet op?

Send os hurtigt og nemt en besked her.

Vi anbefaler, at du ikke fremsender følsomme persondata her. Det kan du i stedet gøre her via en sikker mail til os.

Du kan læse mere om vores persondatapolitik her.

Din meddelelse er modtaget

Tak for din henvendelse – Vi har modtaget din meddelelse, og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

De bedste hilsner fra

Advokatfirmaet Vingaardshus