Forside » Specialer » Selskabs- og fondsret » Kommanditselskaber
Kommanditselskaber (K/S) består af en Komplementar, der hæfter personligt for selskabets forpligtelser, og en eller flere kommanditister, der hæfter begrænset med deres andel af stamkapitalen pålydende.
Selskabsdeltagerne kan være såvel fysiske som juridiske personer.
Der er ikke som ved anpartsselskaber og aktieselskaber krav om, at selskabskapitalen skal være indbetalt, og det ses ofte, at der i forbindelse med etableringen af kommanditselskabet alene indbetales en del af stamkapitalens pålydende, og at selskabets ledelse efterfølgende kan kræve kapitalen indbetalt når det er ønsket.
For de kommanditistselskaber, der stiftes efter den 1. juni 1996, skal komplementaren have indflydelse på de beslutninger der træffes i kommanditselskabet, og komplementaren skal tillige have andel i selskabets over- eller underskud. Er dette krav ikke iagttaget, risikerer man, at selskabet kan blive betragtet som et interessentskab, hvilket så vil medføre personlig hæftelse for kommanditisterne.
I skattemæssig henseende adskiller K/S sig ikke fra I/S, idet det ikke er selvstændigt skattepligtigt.
Reguleringen af kommanditselskaberne foretages primært via selskabets vedtægter, idet der er begrænset regulering i lovgivningen, der er dog regulering af betydning i lov om visse erhvervsdrivende virksomheder og årsregnskabsloven.
Advokatfirmaet Vingaardshus yder rådgivning i forbindelse med opstart og registrering af virksomheden, udarbejdelse af vedtægter og ejeraftaler, så der er et solidt grundlag for selskabet og selskabsdeltagerne.
Del artiklen