Forside » Specialer » Selskabs- og fondsret » Anpartsselskaber
Anpartsselskaber (”ApS”) er kendetegnet ved, at der er en eller flere ejere, der ejer anparterne i selskabet – ejerne kan være såvel personer som virksomheder.
Anpartsselskaber skal stiftes med en anpartskapital på minimum kr. 40.000,00, og selskabet er forpligtet til at føre regnskab og indberette sin årsrapport digitalt til Erhvervsstyrelsen.
I forbindelse med stiftelsen af selskabet skal der oprettes og underskrives et stiftelsesdokument, udarbejdes og vedtages vedtægter for selskabet, og der skal føres en ejerbog, hvor samtlige ejere og eventuelle panthavere er registreret, ligesom der skal ske en registrering af legale og reelle ejerforhold i Erhvervsstyrelsens system.
Der er mulighed for at stifte selskabet med kontant betaling af selskabskapitalen eller via indskud af andre aktiver, f.eks. ved indskud af en enkeltmandsvirksomhed. Når stiftelsen sker via apportindskud, skal der af revisor udarbejdes en vurderingsberetning.
I anpartsselskabet hæfter kapitalejerne kun med deres indskud i selskabet, idet selskabet er en selvstændig juridisk enhed.
Ledelsen i anpartsselskabet kan sammensættes mere fleksibelt end i et aktieselskab, både med hensyn til antal medlemmer i de forskellige organer, derudover kan en direktør også kan være medlem af bestyrelsen i et anpartsselskab. Ledelsen kan bestå af en direktion på 1 eller flere personer, en bestyrelse og en direktion eller et tilsynsråd og en direktion.
Såvel direktion som bestyrelse har et selvstændigt ledelsesansvar.
Regnskaber for anpartsselskabet kan i forbindelse med stiftelse omfatte en længere periode end 12 måneder, men skal som udgangspunkt omfatte en periode på 12 måneder. Anpartsselskaberne er omfattet af årsregnskabsloven, og årsregnskabet skal indsendes til Erhvervsstyrelsen, der offentliggør regnskabet.
Som hovedregel skal årsregnskabet revideres og påtegnes af en revisor, der vælges af kapitalejerne på selskabets generalforsamling. I de tilfælde, hvor to ud af tre kriterier af de i punkt 1-3 nævnte forhold er opfyldt kan selskabet fravælge revision af årsregnskabet:
Del artiklen