Advokatfirmaet Vingaardshus logo
Fast ejendom
Køb og salg af boliger

Del artiklen

Boligkøb: hvorfor skal du bruge en advokat?

26. juni 2022

Har du tænkt over, hvorfor du bør bruge en advokat ved boligkøb?

Der er fuld knald på boligmarkedet, og på nuværende tidspunkt slår antallet af bolighandler ifølge Boligsiden rekord i 2021. Fordi der er rift om boligerne, kan det være fristende som køber at slå til hurtigt uden at få alle detaljer tjekket fuldt igennem. Det kan vise sig at blive en dyr investering. En boligadvokats gennemgang af købsaftalen kan dog klarlægge en lang række forhold, så køber undgår uforudsete udgifter. 

Her fortæller vi mere om, hvorfor du bør bruge en advokat ved boligkøb.

Undgå du de uforudsete udgifter ved boligkøb, når du bruger en advokat

At købe bolig er en stor beslutning for de fleste. Oftest er det den dyreste investering, man foretager i sit liv. Men hvad nu hvis grunden, hvorpå boligen ligger, skal separatkloakeres i fremtiden, og man som køber ikke er opmærksom på det? Kan man så finde råd til denne (uforudsete) udgift? Eller hvad nu, hvis sælger har opført det nye badeværelse i boligen uden at bruge autoriserede håndværkere, og der pludselig opstår en skade? Hvem har ansvaret, og hvem skal betale for de uforudsete udgifter?

I bund og grund kan kommende boligejere undgå at blive overraskede over uforudsete udgifter som dem i eksemplerne ved at lade en boligadvokat godkende købsaftalen.

– Det kan blive en ekstra dyr investering, hvis køber ikke tager en boligadvokat med på sidelinjen. Boligadvokaten gennemlæser grundigt købsaftale, tilstandsrapport, elsynsrapport, servitutter mm. og rådgiver køber om de forskellige forhold i boligen og købsaftalen, så køber ikke står i en situation med store, uforudsete udgifter, der kunne have været undgået ved en boligadvokats godkendelse af købsaftalen, fortæller advokat Peter Lau Lauritzen.

Advokatforbeholdet – Hvad hjælper en boligadvokat med?

Du har måske før hørt om ordet ”advokatforbehold” i en bolighandel. Advokatforbeholdet betyder, at købsaftalen først bliver indgået, når boligadvokaten godkender den, og der er således først indgået en bindende handel, når boligadvokaten har forhandlet vilkårene på plads med sælger og ejendomsmægleren.

– Når man skriver under på en købsaftale, bør man få skrevet et såkaldt advokatforbehold ind i aftalens vilkår. Et advokatforbehold er ikke en automatisk del af købsaftalen, men det giver køber mulighed for at skrive under på købsaftalen og lade boligadvokaten gennemgå alle dokumenter. Viser det sig så, at køber fortryder købet efter boligadvokatens gennemgang, kan boligadvokaten blot undlade at godkende handlen over for ejendomsmægleren, og så koster det ikke 1% af købesummen at fortryde købet i denne situation, forklarer advokat Peter Lau Lauritzen. 

Gennemgangen af købsaftalen indebærer blandt andet, at boligadvokaten kigger på:

  • Er alt som det skal være? Eller skal sælger fx give en garanti for, at det nye badevæ-relse er lovligt opført af autoriseret håndværker.
  • Kan boligen videresælges skattefrit?
  • Hvilken dækning bør der være på den nye husforsikring?
  • Hvordan er boligens energiforhold?
  • Er der miljømæssige forhold omkring boligen, som man skal være opmærksom på?
  • Er den gamle jordolietank sløjfet efter reglerne?
  • Hvilke servitutter og byrder er der tinglyst på ejendommen? Må man fx inddrage loftet til beboelse, bygge til eller montere solceller på taget?
  • Er der krav om, at grunden i fremtiden skal separatkloakeres? Det kan være en stor udgift for en ny ejer.
  • Rådgivning om tilstandsrapport og elsynsrapport
  • Er der behov for yderligere byggeteknisk bistand eller gennemgang?
  • Er der forhold som sælger bør udbedre for egen regning, inden overtagelse af boligen?
  • Trænger taget snart til udskiftning, og er der råd til det?
  • Hvad dækker ejerskifteforsikringen, og bør der købes en ejerskifteforsikring? 
  • Og mange flere spørgsmål.

Der er kort sagt mange punkter, man som køber skal være opmærksom på, så et forhold som fx separatkloakering i fremtiden eller en gammel olietank ikke kommer som en overraskelse. 

Du bør også bruge advokat ved køb af ejerlejlighed

Boligadvokatens rådgivning er ikke kun begrænset til villaer og sommerhuse. Han eller hun rådgiver også om køb af ejerlejlighed. Det indebærer blandt andet rådgivning om ejerforeningens forhold og gennemgang af vedtægterne for ejerforeningen – må I f.eks. udleje ejerlejligheden? Generalforsamlingsprotokollen og årsregnskaber bliver også gennemgået, så I ved, om ejerforeningen har en sund økonomi. Er der planlagt renoveringsarbejder som f.eks. at taget skal udskiftes, skal der nye vinduer i, eller skal facaden og gården have den helt store tur? Sådanne større renoveringsarbejder betyder ofte en voldsom stigning i fællesudgifterne, og det er værd at tage med i betragtningen, inden købet bliver endelig gennemført.

– Alt i alt kan rådgivning fra en specialiseret boligadvokater være en god investering, som kan vise sig at spare jer mange penge ved at undgå at købe katten i sækken, slutter advokat Peter Lau Lauritzen.

Fast ejendom
Køb og salg af boliger

Del artiklen

Specialisterne

Mere viden

Skriv til os

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Eller ønsker du at blive ringet op?

Send os hurtigt og nemt en besked her.

Vi anbefaler, at du ikke fremsender følsomme persondata her. Det kan du i stedet gøre her via en sikker mail til os.

Du kan læse mere om vores persondatapolitik her.

Din meddelelse er modtaget

Tak for din henvendelse – Vi har modtaget din meddelelse, og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

De bedste hilsner fra

Advokatfirmaet Vingaardshus