Advokatfirmaet Vingaardshus logo
Fast ejendom
Lejeret

Del artiklen

Manglende husleje: sådan skal du som udlejer gøre

28. september 2023

Lejer du hus, lejlighed eller andre former for boliglejemål ud, oplever du muligvis, at lejeren ikke betaler sin husleje. Hvis det sker, er det vigtig, at du reagerer med det samme og forfølger det skyldige lejemål plus overholder en række betingelser. Ellers risikerer du at miste retten til at ophæve lejemålet. 

Her finder du en oversigt med vores gode råd til, hvordan du skal håndtere situationen, hvor din lejer ikke betaler sin husleje til huset, lejligheden eller anden form for boliglejemål.

Lejer du erhvervslejemål ud? Så oplever du måske også manglende husleje. Det finder du en guide til her.

Udebliver huslejen? Send et påkrav 

Hvis du som udlejer konstaterer, at lejer mangler at betale husleje, skal du som det første sende et påkrav om at betale den manglende husleje. Det gælder både, hvis betaling af huslejen mangler helt eller delvist. 

Huslejen i et boliglejemål forfalder til betaling den 1. hverdag i hver måned, og påkravet må tidligst sendes 3. hverdag efter sidste rettidige betalingsdag. 

Hvad skal en påkravsskrivelse indeholde?

Påkravet skal indeholde en specificeret opgørelse af udlejers krav. Påkravsskrivelsen må kun indeholde gæld, der er pligtig pengeydelse i lejeforholdet.

Udlejer kan samtidig opkræve et påkravsgebyr. Påkravsgebyret reguleres hvert år, og udgør i 2023 kr. 291,- Påkravsskrivelsen med påkravsgebyret skal derudover indeholde en oplysning om, at lejeaftalen ophæves, hvis det skyldige beløb ikke er betalt senest 14 dage fra påkravet er kommet frem til lejer. 

Det anbefales, at påkravet sendes med Qvickbrev såvel almindeligt som anbefalet.

Ophævelse af lejeaftalen efter 14 dages frist

Betaler lejer ikke senest ved påkravsfristens udløb, kan lejeaftalen ophæves. Ophævelsesbrevet kan først afsendes dagen efter udløbet af 14 dages fristen. Da fristen først begynder at løbe, når lejer modtager brevet, skal du i din beregning af fristen tillægge den tid det tager for postvæsnet at aflevere brevet. Dette afhænger af, om brevet alene er sendt almindeligt eller som Qvuickbrev. 

Ophævelsesbrevet skal sendes med posten, og det anbefales, at ophævelsen sendes med Qvickbrev såvel almindeligt som anbefalet.

Lejer har mulighed for at afværge ophævelsen med betaling frem til det tidspunkt, hvor ophævelsen lægges i lejers postkasse. 

Betaler lejer efter at have modtaget ophævelsen, er udlejer ikke forpligtet til at lade lejer blive boende, medmindre misligholdelsen anses som uvæsentlig. 

Når en lejeaftale ophæves, er lejer forpligtet til at fraflytte straks. Det er en god ide i ophævelsesbrevet at anføre, hvilken dag lejer skal flytte. 

Flytter lejer ikke frivilligt, kan sagen sendes i fogedretten.

Overhold fristerne og betingelserne som udlejer

Hvis de formelle betingelser og fristerne ikke er overholdt, er ophævelsen ugyldig, og kan ikke danne baggrund for en udsættelse. Det er derfor vigtigt fra starten at overholde lovens formelle krav. 

Det er også vigtigt, at udlejer med det samme forfølger skyldige lejekrav, idet retten til at ophæve en lejeaftale som følge af betalingsmisligholdelse, kan mistes ved passivitet. 

Fast ejendom
Lejeret

Del artiklen

Specialisterne

Mere viden

Skriv til os

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Eller ønsker du at blive ringet op?

Send os hurtigt og nemt en besked her.

Vi anbefaler, at du ikke fremsender følsomme persondata her. Det kan du i stedet gøre her via en sikker mail til os.

Du kan læse mere om vores persondatapolitik her.

Din meddelelse er modtaget

Tak for din henvendelse – Vi har modtaget din meddelelse, og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

De bedste hilsner fra

Advokatfirmaet Vingaardshus