Lejeinkasso omfatter, hvis lejeren af et lejemål ikke betaler huslejen som aftalt. I sådanne tilfælde er det muligt at ophæve lejemålet og efterfølgende forsøge at inddrive den manglende husleje og andre udgifter gennem inkasso. Der kan være tale om både boliglejemål og erhvervslejemål.
Som ved almindelig inkasso er der en række betingelser, der skal opfyldes, før sagen kan sendes videre til inkasso. Man kan som udlejer ikke ophæve lejemålet med det samme, huslejebetalingen fra lejer udebliver. Udlejer skal f.eks. advare om ophævelsen på forhånd gennem en ophævelsesskrivelse, ligesom lejeren først skal have modtaget en påkravsskrivelse fra udlejer.
Fraflytter lejer ikke, kan udlejer anmode fogedretten om at sætte lejer ud af lejemålet. Det sker på et fogedretsmøde, hvor lejer har mulighed for at gøre indsigelser, og her er det vigtigt, at udlejer har overholdt fristerne og betingelserne for ophævelsen af lejemålet.
Hvis fogeden udsætter lejer, får lejer typisk et par dage til at fraflytte lejemålet.
Udlejer skal bestille en flyttemand og en låsesmed, og er lejer ikke fraflyttet, sørger flyttemanden for at opmagasinere ejendelene. Omkostningerne til opmagasinering skal betales af lejer.
I første omgang betaler udlejer omkostningerne til udsættelsen, men i sidste ende kan udgifterne pålægges lejer i en flytteopgørelse. Betaler lejer ikke flytteopgørelsen inkl. den manglende husleje, er det muligt at inddrive pengene gennem inkasso.
Del artiklen