Forside » Specialer » Ansættelsesret » Incitamentsprogrammer – Bonusordninger og provisionsaftaler
Et incitamentsprogram er en aftale mellem en virksomhed og en medarbejder om (typisk delvis) aflønning i form af kontant vederlæggelse (typisk bonus eller provision) eller i form af en aktiebaseret løsning – eller i form af en kombination.
Formålet med et incitamentsprogram er ofte at tiltrække, motivere og fastholde kvalificerede medarbejdere, og hvor medarbejderen belønnes for at være med til at opnå de ønskede resultater. Samtidig giver det virksomheden fleksibilitet i forhold til lønomkostningerne.
Provision bruges ofte om den løbende aflønning, hvor medarbejderen aflønnes med en vis procentdel af (eksempelvis) månedens salg. Bonus bruges derimod ofte om den aflønning, som først kommer til udbetaling, når medarbejderen eller virksomheden som helhed opnår et bestemt mål, hvorfor bonus ofte udbetales mere sjældent end provision. Bonus vil dog også blive brugt som betegnelse for den ordning, hvor medarbejderen alene belønnes for at tiltræde en stilling (sign-on bonus) eller forblive i virksomheden i en vis periode (fastholdelsesbonus).
Med incitamentsprogrammer opstår ofte spørgsmål om de betingelser, virksomheden kan fastsætte for udbetaling, ligesom der også ofte kan opstå spørgsmål om tildeling under fravær på grund af eksempelvis sygdom, ferie og orlov samt ved ophør af ansættelsesforholdet, herunder når en medarbejder fritstilles, og det anbefales derfor altid at søge rådgivning inden en incitamentsordning indgås.
Del artiklen