Advokatfirmaet Vingaardshus logo
Familie - og arveret
Arv
Dødsbobehandling
Testamenter

Del artiklen

Vi er gift: hvorfor skal vi oprette et testamente?

4. juni 2024

Skal man oprette testamente, når man er gift – eller er det ikke bare spild af penge, hvis I kun har fælles børn? Og samtidig lever i fred og fordragelighed uden familiestridigheder? Det koster jo også en sjat penge at få skrevet testamentet.

Det kan man sagtens mene, og det kan også give mening for mange at leve uden et testamente. Men det er alligevel værd at gøre sig nogle overvejelser. Det fortæller advokat Lise Wilson. Hun rådgiver til dagligt om testamenter og er udpeget af Skifteretten i Aalborg som autoriseret bobestyrer og behandler derfor mange dødsboer.

Arven som særeje gennem testamente

Advokat Vibeke Andersen er fuldstændig enig, og lige advokat Lise Wilson har hun også ofte mødt spørgsmålet: hvorfor skal vi oprette testamente, når vi er gift?

“Forestil jer, at jeres søn eller datter bliver gift og arver efter jer, den dag I er borte. Hvis det ægteskab skulle gå i stykker og ende i skilsmisse, skal den så forhenværende svigersøn eller –datter så have del i arven efter skilsmissen? Hvis I ikke ønsker det scenarie, kan I oprette et testamente og deri gøre børnenes arv til særeje,” forklarer advokat Vibeke Andersen.

Har I ikke oprettet et testamente, hvor I gør arven til børnene til særeje, vil arven – altså jeres formue – skulle deles mellem de forhenværende ægtefolk ved en eventuel skilsmisse. Når I opretter særeje, vil arven stadig kunne bruges ligeligt mellem jeres barn og svigerbarn. Det er først ved en eventuel skilsmisse, at arven ikke kan gå videre.

Uskiftet eller skiftet bo

“Udover at tage stilling til, hvad der skal ske med børnenes arv ved en eventuel skilsmisse, er det også værd at overveje, om ægteskabet i sig selv er nok til at sikre din ægtefælle, når du ikke er her længere?” supplerer advokat Linda Giessing, der ligeledes rådgiver om testamenter og er autoriseret bobestyrer ved Skifteretten i Hjørring.

For når den ene part i ægteskabet går bort, hvordan er den længstlevende så stillet rent økonomisk, hvis der ikke er oprettet testamente?

Til det spørgsmål svarer advokat Linda Giessing:

“Er I gift og kun har fælles børn, kan den længstlevende ægtefælle sidde i uskiftet bo. Det betyder, at den længstlevende ikke behøver at udbetale børnenes andel af arven ved den førstes død. Børnene vil først få arven udbetalt, når længstlevende går bort eller senere ønsker at skifte boet, f.eks. pga. nyt ægteskab. På den måde kan den længstlevende ægtefælle som udgangspunkt fortsætte sit økonomiske liv som hidtil.”

Det er op til længstlevende, om boet skal skiftes eller ej, men det er samtidig meget forskelligt, om det giver mening eller ej for den længstlevende at sidde i uskiftet bo.

Vælger den længstlevende at gifte sig igen, er det ikke længere muligt at sidde i uskiftet bo. Alt afhængig af længstlevendes alder, er derfor det relevant at overveje, om det uskiftede bo er den rette vej.

“Hvis det giver mest mening at skifte boet, og ægteparret samtidig har oprettet testamente, hvor mest muligt testamenteres til længstlevende, bliver børnenes arv i bund og grund udskudt til længstlevendes død. Det vil give den længstlevende bedre mulighed for f.eks. at blive siddende i huset, beholde bilen og minimere andre økonomiske udfordringer. Men det kræver, at ægteparret opretter et testamente,” forklarer advokat Linda Giessing.

Jeres omstændigheder er afgørende

“Så om man skal oprette testamente når man er gift, afhænger af mange omstændigheder. Vi kan bare opfordre til at tage kontakt til en specialist, der kan rådgive jer i jeres konkrete tilfælde,” supplerer advokat Lise Wilson.

“Men for langt de fleste er det bedst at få oprettet testamentet. Hvis ikke for din egen skyld så for dine pårørendes skyld,” slutter advokat Vibeke Andersen.

Familie - og arveret
Arv
Dødsbobehandling
Testamenter

Del artiklen

Specialisterne

Mere viden

Skriv til os

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Eller ønsker du at blive ringet op?

Send os hurtigt og nemt en besked her.

Vi anbefaler, at du ikke fremsender følsomme persondata her. Det kan du i stedet gøre her via en sikker mail til os.

Du kan læse mere om vores persondatapolitik her.