Familie - og arveret
Arv
Testamenter

Del artiklen

Arveafgiften for søskende sænkes

27. juni 2024

Den 16. maj 2024 vedtog folketinget et lovforslag, som kan få betydning for dig, der har begunstiget dine søskende i et testamente, eller for dig, der påtænker at gøre det. Loven medfører nemlig, at søskende til en afdød i fremtiden skal betale mindre i arveafgift. Derudover kan ændringen have stor betydning for dine søskendes arv, hvis du har benyttet dig af den såkaldte 30 %-løsning i et eksisterende testamente.

Vi gennemgår de ændrede regler nedenfor, men først kigger vi på de gældende regler for arveafgift samt 30 %-løsningen.

Arveafgift efter gældende regler

Arveafgift bruges ofte som en samlebetegnelse for de mere juridiske termer ’boafgift’ og ’tillægsboafgift’, som er de afgifter, der skal betales til staten af en arv.

Nærmeste familie til den afdøde skal betale 15% i boafgift af den arv, der overstiger bundfradraget (333.100,00 i 2024).

Arvinger uden for den nærmeste familie skal, ud over at betale 15% i boafgift, desuden betale 25% i tillægsboafgift. Tillægsboafgiften beregnes af den resterende arv, når boafgiften er fratrukket, hvilket betyder, at arvinger uden for den nærmeste familie i alt skal betale 36,25% i afgift.

En ægtefælle til den afdøde er som den eneste arving undtaget fra at betale både bo- og tillægsafgift, og ægtefæller arver således afgiftsfrit.

Afgiftsklasser og persongrupper

Med de gældende regler fordeler familiemedlemmer sig således i de to afgiftsklasser:

Nærmeste familie (lav afgiftsklasse)
Øvrig familie (høj afgiftsklasse)
Nærmeste familie betaler boafgift på 15 %: børn, stedbørn, børnebørn, oldebørn og forældre.
Alle øvrige familiemedlemmer betaler udover boafgift på 15 % også tillægsboafgift på 25 %: søskende, niecer, nevøer, bedsteforældre, tanter og onkler.

Med de nye regler pr. 1. januar 2027, flytter søskende til den lave afgiftsklasse.

30%-løsningen

Mange velgørende foreninger og organisationer er afgiftsfritaget, og skal således som følge af afgiftsfritagelsen hverken betale bo- eller tillægsboafgift af arv, de måtte modtage som begunstiget i et testamente.

Efterlader man sig alene arvinger i den høje afgiftsklasse – det vil sige arvinger, der skal betale både bo- og tillægsboafgift – kan man med 30%-løsningen drage nytte af foreningerne og organisationernes afgiftsfritagelse.

30%-løsningen er en løsning, hvor en velgørende forening eller organisation indsættes i et testamente til at arve 30% af alt, hvad man som arvelader måtte efterlade sig. De resterende 70% af arven tilfalder fortsat de efterladte familiemedlemmer i den høje afgiftsklasse.

For at den velgørende forening eller organisation kan arve 30% stilles samtidig som betingelse i testamentet, at foreningen skal betale den bo- og tillægsboafgift, som familiemedlemmerne oprindeligt skulle have betalt. Derved vil foreningen eller organisationen ikke modtage netto 30% af arven, men derimod 30% af arven med fradrag af de øvrige arvingers bo- og tillægsboafgift.

Selvom den velgørende organisation eller forening betaler bo- og tillægsboafgiften, vil der fortsat være et mindre overskud til den velgørende forening eller organisation.

Samtidig modtager arvingerne i den høje afgiftsklasse netto 70% af arven, idet de ikke selv betaler bo- og tillægsboafgiften af deres arv.

Med 30%-løsningen kan man som arvelader således forøge arven til sine familiemedlemmer og samtidig donere en del af arven til et velgørende formål.

Nye afgiftsregler

En del af lovforslaget, som Folketinget vedtog i maj 2024, vedrører bo- og tillægsboafgift. Ved lovændringen blev søskende nemlig flyttet fra den høje til den lave afgiftsklasse.

Søskende til en afdød skal således med virkning fra den 1. januar 2027 alene betale boafgift på 15% og skal således ikke betale en ekstra tillægsboafgift på 25%.

Søskende til den afdøde er den eneste persongruppe, lovændringen vedrører. Søskendes børn og børnebørn vil efter lovens ikrafttræden fortsat tilhøre den høje afgiftsklasse.

Betydning for 30%-løsningen

Lovændringen kan få betydning for dig, der har draget nytte af 30%-løsningen i dit testamente. Har du indsat en velgørende forening eller organisation i dit testamente til at arve 30% samt indsat dine søskende til at arve den resterende del, kan resultatet af 30%-løsningen blive stikmodsat af det, der var det oprindelige ønske – at spare dine søskende for afgift. Dine søskende kan risikere – i stedet for at få forøget sin arv – at få gjort et indhug i deres arv efter dig.

30%-løsningen kan fortsat være god løsning for dig, der har begunstiget personer i den høje afgiftsklasse – herunder også venner.

Hvad betyder de ændrede regler for eksisterende testamenter?

Lovændringen træder i kraft den 1. januar 2027, og søskende vil således indtil lovens ikrafttræden fortsat være i den høje afgiftsklasse. Selvom loven først træder i kraft i 2027, er det hensigtsmæssigt allerede nu at få klarlagt, hvad lovændringen kommer til at betyde for dig.

Hvis du har oprettet et testamente, hvori du har begunstiget en velgørende forening eller organisation for at spare afgift, eller hvis det i det hele taget er lang tid siden, du har opdateret dit testamente – er det vores anbefaling, at du får tjekket dit testamente hos en advokat.

Hvis der viser sig at være anledning til rettelser i dit testamente, kan testamentet ændres på to måder:

  1. Dit testamente tilbagekaldes, og der oprettes et nyt, som erstatter det gamle testamente, eller
  2. Dit testamente bevares, og der oprettes en kodicil, det vil sige et tillæg til det oprindelige testamente med de ændringer, der fremadrettet skal gælde.

 

Det bør i alle tilfælde være en advokat, der ud fra en gennemgang af dit testamente vurderer, om dit testamente giver anledning til rettelser, og i givet fald om der bør oprettes et nyt testamente eller en kodicil. Det bør også i alle tilfælde være en advokat, der udarbejder de nye dokumenter.

Du kan her på siden finde kontaktoplysninger på vores specialister indenfor familie- og arveret.

Familie - og arveret
Arv
Testamenter

Del artiklen

Specialisterne

Mere viden

Skriv til os

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Eller ønsker du at blive ringet op?

Send os hurtigt og nemt en besked her.

Vi anbefaler, at du ikke fremsender følsomme persondata her. Det kan du i stedet gøre her via en sikker mail til os.

Du kan læse mere om vores persondatapolitik her.