Advokatfirmaet Vingaardshus logo
Familie - og arveret

Del artiklen

Samejeoverenskomst: hvad er det, og hvem har brug for den?

29. maj 2023

Du har fundet drømmeboligen sammen med kæresten.

Efter flere overvejelser skriver I under på en aftale med sælger og ejendomsmægler om at købe boligen.

I overtager boligen, flytter ind og sætter jeres helt eget præg på boligen. 

Efter et par år går I desværre fra hinanden, men I kan ikke blive enige om, hvem der skal blive boende, hvordan salget skal foregå, eller hvordan provenuet fra salget skal fordeles.

Uenighederne tager til og ender ud i en konflikt, der går helt i hårdknude, og økonomisk bliver I både presset og fastlåst. Samtidig tærer situationen følelsesmæssigt på jer begge.

Den sidste mulighed for at finde en løsning bliver f.eks. en frivillig auktion.

Efterfølgende skal både du og ekskæresten på fode igen, men desværre kan den økonomiske situation være svær at overskue og komme igennem.  

Ovenstående scenarie kan undgås med en samejeoverenskomst. Sørg for at oprette en samejeoverenskomst samtidig med indgåelse af købsaftalen – så kan I med stor sandsynlighed undgå den sidste og konfliktfyldte del, der rammer både økonomisk og følelsesmæssigt hårdt. 

Hvad er en samejeoverenskomst? 

En samejeoverenskomst er en aftale, der bl.a. regulerer, hvordan provenuet – eller gælden – fra salget af den faste ejendom skal deles, hvis du og din kæreste går fra hinanden. Når du køber hus, lejlighed eller anden form for fast ejendom sammen med f.eks. en kæreste eller samlever, er det vigtigt at oprette en samejeoverenskomst. 

Hvorfor oprette en samejeoverenskomst?

De færreste, som køber fast ejendom sammen med sin samlever har forventning om, at samlivet vil ophøre på et tidspunkt. Statistikken viser dog noget andet, og derfor er det bedst allerede ved indgåelse af købsaftalen at skabe et udgangspunkt, der minimerer risikoen for konflikter ved et eventuelt salg af ejendommen. Det kan I opnå ved oprettelsen af en samejeoverenskomst.

Den danske lovgivning tager nemlig ikke stilling til, hvordan delingen af fast ejendom for ugifte samlevende skal opgøres, hvis samlivet ophører. Det skal man selv afklare. Kan parterne, det tidligere kærestepar, ikke komme til enighed, kan en frivillig auktion eller en retssag være den sidste udvej for at finde en løsning på deling af provenuet – eller gælden fra salget af den faste ejendom.

Hvad indeholder en samejeoverenskomst?

Aftalen kan indeholde flere forskellige punkter f.eks.:

  • En opregning af hvad parterne hver især har indskudt i forbindelse med købet, hvilket kan have betydning for hvorledes provenuet skal fordeles ved et senere salg
  • Hvordan de faste udgifter skal deles under samlivet 
  • Om boligen skal sælges, eller én af parterne have lov til at overtage boligen, såfremt en af parterne ønsker at ophæve samlivet
  • Hvilken af parterne der evt. kan overtage boligen – og til hvilken pris?
  • Hvilken ejendomsmægler der skal benyttes ved et salg?
  • Hvordan et eventuelt salgsprovenu skal fordeles?

Få professionel hjælp til at oprette en samejeoverenskomst

Når du står midt i den glædestid, som et huskøb ofte fører med sig, er det forståeligt nok svært at forholde sig til en eventuel konflikt i forbindelse med samlivsophør. 

Det kan derfor være svært at tage højde for eller forholde sig til de forskellige scenarier eller situationer, et samlivsophør kan føre med sig. Det er derfor en rigtig god ide, at du bruger en professionel rådgiver, der kan hjælpe dig til at få skabt et overblik over mulighederne for at danne det bedst mulige udgangspunkt i forhold til et eventuelt samlivsophør. Nogle kalder det at gå med livrem og seler – vi kalder det blot sund fornuft. 

Den professionelle hjælp kan være i form af en advokat. Han eller hun kan samtidig rådgive dig i forbindelse med indgåelse af købsaftalen på boligen. En advokat sikrer dig, at indholdet af samejeoverenskomsten er juridisk holdbart, så der ikke efterfølgende opstår tvivl om jeres aftale. Ellers kan I nemlig være tæt på at være lige vidt med en uholdbar samejeoverenskomst. 

Husk også testamentet og evt. en krydslivsforsikring når I ejer fælles bolig uden at være gift

Når I bor sammen som ugifte og ejer en bolig i fællesskab, er det ikke bare vigtigt med en samejeoverenskomst, der skal regulere delingen, hvis I går fra hinanden. Det er også vigtigt at overveje oprettelse af et testamente – og evt. tegning af en krydslivsforsikring, der kan sikre den efterladte ved dødsfald, da der ikke automatisk er arveret mellem jer.

I forbindelse med gennemgangen af jeres købsaftale vil vi også rådgive jer om mulighederne herfor.

Familie - og arveret

Del artiklen

Specialisterne

Mere viden

Skriv til os

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Eller ønsker du at blive ringet op?

Send os hurtigt og nemt en besked her.

Vi anbefaler, at du ikke fremsender følsomme persondata her. Det kan du i stedet gøre her via en sikker mail til os.

Du kan læse mere om vores persondatapolitik her.

Din meddelelse er modtaget

Tak for din henvendelse – Vi har modtaget din meddelelse, og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

De bedste hilsner fra

Advokatfirmaet Vingaardshus