Find medarbejder
Find medarbejder

Overdragelse af fast ejendom indenfor familien

Lejlighed-foraeldrekoeb.jpg
Få styr på forældrekøb og overdragelse af fast ejendom indenfor familien.
  • Lejlighed-foraeldrekoeb.jpg
  • Peter_Lau1.jpg
19-06-2019

Overvejer man at overdrage fast ejendom indenfor familien, bør man være opmærksom på, hvorledes den offentlige ejendomsvurdering er fastsat.

Det har hidtil været god latin, at overdragelse af fast ejendom fra forældre til børn og omvendt kan ske til den offentlige ejendomsværdi +/- 15% uden, at skattemyndighederne har gjort indsigelser.

I en lidt atypisk sag i et arveforhold blev det imidlertid fastslået, at reglen ikke er et udtryk for en fast administrativ praksis. Læs mere om sagen her. Kendelsen kan derfor også have betydning for såkaldte forældrekøb. 

Tom eller udlejet ejendom påvirker ejendomsvurderingen

Er ejendommen en ejerlejlighed, der er erhvervet i forbindelse med et såkaldt forældrekøb, er det således af betydning, om den er vurderet som en ”tom” eller som en ”udlejet” ejerlejlighed.

Er ejerlejligheden vurderet som udlejet (fordi den er udlejet til en søn eller en datter), kan ejendomsværdien ikke anvendes ved fastsættelse af købesummen.

Overdrag til markedsværdien eller opsig lejekontrakt

Er ejerlejligheden vurderet udlejet, må man enten overdrage til markedsværdien (og her er der ikke mulighed for at lave et nedslag på 15%) eller opsige lejekontrakten mellem forældrene og barnet, og herefter anmode om en ny vurdering (hvor ejerlejligheden så vurderes som værende tom). Denne nye vurdering kan i så fald anvendes ved fastsættelse af købesummen, herunder kan man fratrække op til 15%.

15% reglen kan som udgangspunkt heller ikke anvendes, hvis der foreligger en vurdering fra en ejendomsmægler, idet man så har fået fastlagt den rigtige markedsværdi, og derfor ikke uden videre kan anvende den offentlige vurdering.

Vær opmærksom på, at en ”forkert” købesum kan have betydning for en efterfølgende forhøjelse af gaveafgift, men ligeledes have betydning for størrelsen af den fortjeneste, som forældrene evt. oppebærer ved overdragelsen af ejendommen, og dermed for deres skattebetaling.

Brug for mere information om overdragelse af fast ejendom

Kontakt advokat Peter Lau Lauritzen hvis du vil vide mere om overdragelse af fast ejendom inden for familien på tlf. 40 34 93 59.


Er du gået glip af vores øvrige nyheder? Fortvivl ej, du finder dem allesammen her