Find medarbejder
Find medarbejder

Ny dom statuerer fælles dataansvar mellem Facebook og administratorer af sider på Facebook

Peter-Gottschalck.gif
Af erhvervsjurist Peter Gottschalck
08-06-2018

En ny afgørelse fra EU-Domstolen fastslår, at virksomheder og privatpersoner, som administrerer en side på Facebook, også er juridisk ansvarlige for den behandling Facebook foretager i forhold til personoplysningerne.

En del af denne behandling blev i den konkrete sag foretaget i Facebook Insights, som giver sidens administrator mulighed for at få anonymiserede statistiske data om sidens brugere.

Anonymiserede data, men ingen personoplysninger

Når administratoren kan indsamle sådanne data omkring sidens brugere, kan denne eksempelvis anvende dette til at målrette markedsføring og lignende mere effektivt. På den baggrund har EU-domstolen vurderet, at sidens administrator har deltaget i fastsættelsen af både formål og hjælpemidler, hvorfor man har vurderet, at der er tale om et fælles dataansvar. Dette til trods for, at administratoren på intet tidspunkt har adgang til personoplysningerne, men derimod blot de anonymiserede data.

Facebookadministrators overvejelser

Dommen er meget vidtgående og medfører, at man som virksomhed fremover skal overveje om den risiko, der er forbundet med det fælles dataansvar, står mål med værdien af at kunne modtage de ovenfor nævnte anonymiserede data. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at man som fælles dataansvarlig pålægges en række pligter i relation til personoplysningerne, herunder pligten til at opfylde de rettigheder, som tilkommer de registrerede, uden at man reelt set har adgang til oplysningerne.

Du kan læse hele dommen her.

Brug for mere information?

Hvis du har spørgsmål til, hvad dommen har af betydning for den Facebook side, du eller en kollega administrerer, kan du kontakte Peter Gottschalck på tlf. 46 92 92 54 eller på e-mail pg@vingaardshus.dk  

 

Er du gået glip af vores øvrige nyheder? Fortvivl ej, du finder dem allesammen her