Find medarbejder
Find medarbejder

Kompleksiteten i offentlig ansættelsesret

Ansaettelsesret_-_offentlig.jpg
Den offentlige ansættelsesret er kompleks.
  • Ansaettelsesret_-_offentlig.jpg
  • Ann_Bruun_Birk.jpg
13-02-2020

Hvad er forskellen på at arbejde med ansættelsesforhold i det offentlige kontra i private virksomheder?

Begge dele er komplekst, men i den offentlige sektor ligger der rent faktisk et ekstra lag af retsregler og uskrevne retsprincipper, som øger kompleksiteten. 
 
Vi har forsøgt at illustrere kompleksiteten med de mange ekstra lag i den offentlige ansættelsesret her:

Den offentlige ansættelsesret kontra ansættelsesret i private virksomheder

Figur 1 - Den offentlige ansættelsesret kontra ansættelsesret i private virksomheder.

Partshøringsforpligtelse og afgørelser

Det ekstra lag af forhold, som er gældende for den offentlige arbejdsgiver, indeholder blandt andet partshøringsforpligtelsen. 

Hvad er partshøringsforpligtelsen, og hvornår skal der partshøres? Der skal kun partshøres i afgørelsessager, men så opstår næste spørgsmål: hvilke personalebeslutninger er så ”afgørelser”? 

En afgørelse er eksempelvis en skriftlig advarsel, en opsigelse eller en bortvisning, så inden disse beslutninger tages, skal der ske partshøring. 

Men hvad med fratrædelsesaftaler? Skal vi partshøre, inden vi præsenterer medarbejderen for en fratrædelsesaftale, eller inden den underskrives? Eller skal der slet ikke partshøres ved indgåelse af fratrædelsesaftaler?

Faktisk har Højesteret taget stilling til spørgsmålet og er kommet frem til, at indgåelse af fratrædelsesaftale ikke er en afgørelse, hvorfor der ikke er pligt til partshøring. 

Vi skal dog altid være opmærksomme på de kollektive regler på området, her særligt reglerne for organisationshøring og/eller orientering af organisationen. Vi skal således forinden påtænkt opsigelse eller forhandling om fratrædelsesaftale tjekke den gældende kollektive overenskomst og se, hvorvidt der er et krav om forudgående forhandling og/eller orientering af organisation.

Men det er ikke kun partshøringsforpligtelsen, man skal være opmærksom på, inden der træffes beslutninger i personalesager i det offentlige. En tidslinje, som beskriver overvejelser fra arbejdsgiver/leder bliver opmærksom på et forhold og frem til endelig beslutning, kan eksempelvis se således ud:

Tidslinjer, der illustrerer et forløb fra start til slut i personalesag

Figur 2 - Tidslinjer, der illustrerer et forløb fra start til slut i personalesag.

Halvdagsseminar om offentlig ansættelsesret

Partshøringsforpligtelsen er som nævnt kun en lille del af de forhold, som den offentlige arbejdsgiver står overfor i forhold til ansættelsesretlige forhold. Den offentlige ansættelsesret rummer mange flere kompleksiteter, og advokat Ann Bruun Birk vil gå i dybden med hele området, når vi afholder halvdagsseminar d. 2. september. Her vil vi komme rundt om alle emnerne, som er vist på den første figur, og vi vil gennemgå et typisk forløb, som er vist på den anden figur.

Du kan læse meget mere om halvdagsseminaret her, hvis du har behov for at få bedre styr på dit arbejde med personalejura og ansættelsesforhold i det offentlige. 

Brug for mere information om offentlig ansættelsesret?

Du kan altid kontakte advokat Ann Bruun Birk - tlf. 46 92 92 84 eller abb@vingaardshus.dk - , hvis du har brug for rådgivning.


Er du gået glip af vores øvrige nyheder? Fortvivl ej, du finder dem allesammen her>>>