Find medarbejder
Find medarbejder

Kapitalkravet nedsættes for aktieselskaber med 20 pct. efter vedtagelse af lovforslag

Peter-Gottschalck.gif
Af erhvervsjurist Peter Gottschalck
22-05-2018

Den 17. maj 2018 blev Erhvervsministeriets lovforslag, som blandt andet omhandlede en nedsættelse af kapitalkravet for aktieselskaber, vedtaget.

Lovforslaget, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2018 medfører, at kapitalkravet for aktieselskaber sænkes fra 500.000 kr. til 400.000 kr.

Det bliver således lettere både at oprette aktieselskaber, men også at konvertere anpartsselskaber til aktieselskaber. Man lægger sig dermed tættere op ad de krav som findes i lande som fx Holland, Tyskland, og Sverige.

Det skal i samme ombæring blive nemmere at omdanne virksomheder med begrænset ansvar, som fx S.M.B.A., til et aktieselskab, således at disse ikke først skal omdannes til et A.M.B.A., som reglerne forskriver i dag. 

Skærpede regler vedrørende registrering af reelle ejere

Lovforslaget medfører også, at registrering af reelle ejere skal være en forudsætning for registrering af kapitalselskaber, samt en række andre registreringspligtige selskabsformer. Det er allerede et krav, at man skal registrere virksomhedens reelle ejere, men med lovforslaget skal dette altså ske samtidigt med stiftelsen eller en eventuel omdannelse.

Det bliver endvidere muligt at tvangsopløse selskaber, som ikke har registreret deres reelle ejere. Dette skal ses som en konsekvens af, at det har været ressourcetungt at administrere de nuværende sanktioner, som er bødestraf eller en administrativ udstedelse af tvangsbøder. 

Det skal dog understreges, at en fejlagtig registrering af reelle ejere ikke kan medføre tvangsopløsning, men at det udelukkende kan ske i tilfælde, hvor der slet ingen registrering er foretaget.

Nemmere at omdanne IVS til APS

Iværksættere får med lovforslaget nemmere ved at omdanne et iværksætterselskab til et anpartsselskab. 

Dette skyldes at man vil kunne forhøje selskabets kapital ved apportindskud, og derved indskyde eksempelvis biler, værktøj, hardware eller andet i stedet for kontanter.

For iværksættere betyder lovforslaget altså både, at det bliver billigere at konvertere til et anpartsselskab, samt at selve kapitalforhøjelsen nu kan foretages uden at skulle have kontanter op af lommen. 

Brug for mere information?

Har du spørgsmål til det nedsatte kapitalkrav for aktieselskaber, kan du kontakte os på post@vingaardshus.dk eller tlf. 46 92 92 00.


Er du gået glip af vores øvrige nyheder? Fortvivl ej, du finder dem allesammen her