Find medarbejder
Find medarbejder

Kan man gå til fest, når man er sygemeldt?

Ann_Bruun_Birk.jpg
Af advokat Ann Bruun Birk, der er specialiseret i ansættelsesret.
13-10-2016

Det umiddelbare svar er: NEJ! Man kan ikke gå til fest, når man er sygemeldt. Nedenfor gennemgår vi en sag, Vestre Landsret har afgjort, at det var lovligt at bortvise en medarbejder, som via sin læge havde meldt sig syg, når han samtidig kunne fungere som dommer ved arrangementet ”Danmarks Flotteste Bil”.

Sagen om den bortviste medarbejder, der var sygemeldt

Medarbejderen skulle have haft weekendvagt på tidspunktet for arrangementets afholdelse, men havde sygemeldt sig et par dage før weekenden. Han havde endvidere urigtigt fortalt sin læge, at han var blevet opsagt fra sin arbejdsplads, og at han havde fået stress og mavesmerter.

Lægen syntes, at medarbejderen burde gøre noget godt for sig selv, og at det derfor var en god idé for ham at være dommer i konkurrencen om Danmarks Flotteste Bil.

Imidlertid havde medarbejderen selv sagt sin stilling op, da han havde fået job hos en konkurrent.

Arbejdsgiveren opdagede, at medarbejderen havde fungeret som dommer ved arrangementet og fandt det mærkeligt, at medarbejderen kunne fungere som dommer, men ikke kunne passe sin weekendvagt. Arbejdsgiveren valgte derfor at bortvise medarbejderen med øjeblikkeligt varsel.

Sagen kom for retten, og landsretten gav arbejdsgiveren medhold.

Landsretten lagde således vægt på, at lægens sygemelding hvilede på et forkert grundlag, og at medarbejderen ikke havde ført bevis for, at der var tale om et dårligt psykisk arbejdsklima i virksomheden.

Når en arbejdsgiver berettiget bortviser en medarbejder stopper lønudbetalingen med øjeblikkelig virkning.

Vingaardshus bemærker

Afgørelsen fra Vestre Landsret viser, at en medarbejder, der er forhindret i at passe sit arbejde som følge af sygdom, nøje bør overveje, hvad man kan deltage i, så længe man er sygemeldt fra sin arbejdsplads.

Er man imidlertid i en situation, hvor en medarbejder reelt er fraværende fra arbejdet grundet arbejdsrelateret stress, vil det ofte være berettiget, at medarbejderen deltager i private arrangementer, herunder private fester. 

Medarbejderen skal dog altid medvirke til at fremskynde helbredelse og må ikke foretage sig noget, som vil kunne medføre en forlængelse af sygdomsperioden.

Som arbejdsgiver skal man derfor altid nøje overveje situationen, forinden man skrider til bortvisning.

Brug for mere information om bortvisning?

Kontakt advokat Ann Bruun Birk for yderligere spørgsmål på tlf. 46929284 eller e-mail abb@vingaardshus.dk


Er du gået glip af vores øvrige nyheder? Fortvivl ej, du finder dem allesammen her