Find medarbejder
Find medarbejder

Hvad nu, hvis der sker min partner noget på grund af corona?

Testamenter.jpg
Et testamente kan have afgørende betydning for de efterladtes situation.
  • Testamenter.jpg
  • Linda_Giessing.jpg
15-04-2020

Det er helt naturligt at tage eksistentielle spørgsmål op til overvejelse, når vi står i en krisesituation. Det oplever vores specialister inden for privatret. De får i øjeblikket mange henvendelser fra folk, der har spørgsmål til, hvordan man sikrer sig selv og sine nærmeste bedst muligt, hvis der skulle ske noget, som ændrer på tilværelsen.  

- Coronasituationen har virkelig ændret noget for vores alle sammens tilværelse. Det er helt tydeligt, at mange er blevet bevidste om alvoren og de mulige konsekvenser af at blive ramt af COVID-19, fortæller advokat Linda Giessing. 

Hvad nu, hvis der sker min partner, ægtefælle, kæreste, mor, far osv. noget? Hvor står vi eller jeg så med huset, bilen mm.? Og kan jeg blive boende, hvis jeg bliver alene?

- Det er mange af de typiske spørgsmål, og det er også virkelig vigtige spørgsmål, for ja, hvordan er man egentlig stillet?, spørger Linda Giessing. 

- I bund og grund er et testamente det allerbedste, man kan gøre for sig selv og sine pårørende. Og det er især vigtigt, hvis man ikke er gift, forklarer Linda Giessing.

Det har nemlig afgørende betydning, om der er tale om ægtefolk eller ugifte samlevende, når advokaten skal svare på spørgsmålet om, hvordan man er stillet ved dødsfald. 

Ægtefolk

Hvis man lever i ægteskab, arver man hinanden, i hvert fald hvis man kun har fælles livsarvinger – altså fælles børn. Er der derimod tale om et ægtepar med dine, mine og vores børn, bliver det straks langt mere kompliceret. Så er der såkaldte særbørn, som har krav på arven efter deres forælder, og den arv skal udbetales med det samme i modsætning til situationer, hvor der kun er fælles børn. Her kan den længstlevende sidde i såkaldt uskiftet bo, og så kan man vente med at udbetale arven til de fælles børn, til når den længstlevende også går bort. 

- Det kan altså have stor betydning for den længstlevende, hvorvidt der skal udbetales arv nu eller først senere, forklarer Linda Giessing.

Hvis ægtefæller vælger at oprette et testamente, kan man udskyde størstedelen af børnenes arv, så børnene eventuelt kun skal modtage deres såkaldte tvangsarv, når den første forælder afgår ved døden.

- På den måde kan langt de fleste længstlevende ægtefæller blive boende i huset. Men det kræver, at der oprettes et testamente, forklarer Linda Giessing. 

Ugifte samlevende

Helt anderledes forholder det sig for de ugifte samlevende. 

- Vi oplever, at mange tror, at de arver hinanden, hvis bare de har levet på samme folkeregisteradresse i minimum 2 år. Det gør man ikke, og det kan få store konsekvenser!, oplyser Linda Giessing.  

Ugifte samlevende har ikke arveret efter hinanden, uanset hvor mange år de har levet sammen - og det er uden betydning, at der er fælles børn, og om man ejer hus, bil og campingvogn sammen. 

- Det betyder i bund og grund, at dør den ene part i forholdet, vil det være eventuelle børn og ikke den efterladte partner, der arver ALT efter den afdøde. Har afdøde ikke børn, er det afdødes forældre, der arver. Og så kan det pludselig være svært at blive boende i huset, fortæller Linda Giessing. 

- Det klassiske eksempel er det unge par, der har et eller to små børn, de er ikke gift, og hvor én af parterne ejer et hus, hvor der er en pæn friværdi i. Hvis den, der ejer huset går bort, er det de to små børn, der arver alt efter afdøde. Samleveren arver ikke noget!  Dvs. samleveren skal ud at finde hele friværdien i huset for at kunne købe børnene fri. Børnenes arv skal herefter indsættes i et forvaltningsinstitut og frigives først den dag, de bliver myndige. Dette er hverken i afdødes interesse eller det bedste for de små børn, da huset meget vel risikerer at skulle sælges, fortæller Linda Giessing. 

Man kan heldigvis ændre på, hvordan man sikrer hinanden som ugifte samlevende ved at oprette et såkaldt udvidet samlevertestamente. Her kan man testamentere mest muligt til hinanden og på den måde sikre, at længstlevende har de bedste muligheder for at blive i huset sammen med børnene. At miste en forælder er rigelig forandring, så med et udvidet samlevertestamente er der mulighed for at give børnene en god og tryg opvækst i huset. 

- Ugifte samlevende kan også være sammensat med dine, mine og vores børn. Det gør kun, at familiesammensætningen i endnu større grad taler for, at et testamente til fordel for hinanden kan være nødvendig, fortæller Linda Giessing. 

- Uanset, om det er på grund af den nuværende coronasituation eller ej, at du begynder at tænke over, hvordan du selv eller dine efterladte er stillet, hvis der skulle ske noget uforudset, er vores bedste råd altid at snakke om det med både de nærmeste og en advokat, så I kan afstemme tankerne og få rådgivning fra advokaten, opfordrer Linda Giessing. 

Søg rådgivning om testamenter hos:

  • Advokat Linda Giessing, lg@vingaardshus.dk, tlf. 46 92 92 43 / 91 54 44 44
  • Advokat Lise Wilson, liw@vingaardshus.dk, tlf. 46 92 92 08 / 28 35 38 09
  • Advokat Dorthe Giessing, dg@vingaardshus.dk, tlf. 46 92 92 46 / 40 51 02 05

Rådgivning om vidnetestamenter


Er du gået glip af vores øvrige nyheder? Fortvivl ej, du finder dem allesammen her>>>