Vestre Landsret har i juni taget stilling til, om opsætning af en el-ladestander til en bil, er en sådan sædvanlig installation, at en lejer har ret til at iværksætte installationen uden udlejer har godkendt denne.
Reglerne om lejers ret til at foretage sædvanlige installationer findes for almene lejemål i almenlejelovens § 35 og for private lejemål i lejelovens § 142.
Vestre Landsret udtalte:
Det afgørende er derfor, hvorvidt L1 og L2 efter almenlejelovens § 35 havde ret til at installere el-ladeboksen. Efter denne bestemmelse kan lejeren foretage sædvanlige installationer i det lejede, medmindre udlejeren godtgør, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig til installationen.
Hvad der forstås ved sædvanlige installationer, må afgøres på baggrund af en konkret vurdering på installationstidspunktet. Efter bestemmelsens ordlyd og forarbejder, herunder navnlig beskrivelsen af, hvad der eksempelvis udgør sædvanlige installationer, finder landsretten, at en el-ladeboks til opladning af en el-bil ikke udgør en sædvanlig installation omfattet af almenlejelovens § 35.
Det kan ikke føre til en anden vurdering, at el-biler de seneste år er blevet mere udbredte i samfundet.
L1 og L2 har således opsat el-ladeboksen på deres almene lejebolig uden aftale eller hjemmel i lov, og de er derfor forpligtet til at nedtage den i henhold til det herom meddelte påbud.
Lejer skulle derfor fjerne el-ladeboksen.